Приложение на хипнозата в денталната практика

Съвременният технологичен напредък в денталните професии успя да реши проблемите, които съществуват от векове. И все пак има множество психологически и психосоматични разстройства, които все още ни предизвикват поради нашата неефективност да излекуваме пациенти, проявяващи симптоми на тези разстройства. Въпреки че в областта на болката се наблюдава значителен напредък, в днешно време много хора продължават да избягват да посещават зъболекар от страх или безпокойство. Изглежда, че клиничната хипноза носи предимства на стоматологията, тъй като спомага за неутрализиране на неотменима нервност и фобия при пациентите. Зъболекарите, които използват хипноза, са по-способни да облекчат болката и страха на своите тревожни пациенти. Тази статия дава представа за предимствата на хипнозата като терапия и изследва нейните приложения в стоматологията.

Хипнозата може да донесе значително облекчение на тревожните пациенти и да улесни зъболекаря да си върши работата, но се прилага особено, за да помогне на пациентите да се отпуснат. Тъй като релаксацията повишава прага на болката, необходимостта от локална анестезия е намалена. И дори да е необходимо, то се понася по-добре. Следователно използването на хипноза като обща стратегия за релаксация със сигурност е възможно и в денталната литература има статии за използването й както при възрастни, така и при деца 7, 8г.

Освен това клиничните ползи могат да бъдат получени от хипноза като контрол на дентофобията, необичайно активен рефлекс, тригеминална невралгия, доброкачествена хронична орофациална болка, темпоромандибуларна ставна дисфункция (TMD), адаптация към протези, модификация на поведението, като смучене на палеца, бруксизъм. Освен това хипнозата може да контролира слюнчения поток и кървенето. Ксеростомия и хемостаза могат да се получат чрез хипнотични предложения, като визуализиране на това, че сте в пустиня в горещ ден и забелязвате колко суха става устата поради липса на вода. Психични изображения на лигирането на кървящ съд могат да се използват за намаляване на кървенето след операция на меките тъкани.

Хипнозата при деца и юноши е възможна, но много по-трудна за прилагане, отколкото при възрастни. Вярно е също така, че не всеки е податлив на хипноза, тъй като е очевидно, че този феномен има и известна връзка с генетиката и мозъчната структура.

Сподели с приятел

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are makes.